A continuació, pel seu interés, vos reproduïm l’entrevista que publica Levante-EMV al nostre portaveu comarcal Artur Hernández.

Portaveu de Compromís a l’Horta Sud. Està convençut que dins d’any i mig es produirà un canvi que acabarà amb el bipartidisme i que portarà la coalició al govern de molts municipis. Mentrestant, el partit recull “molts votants descontents”.

El responsable comarcal creu que la fidelitat de vot que encara aguanta les majories absolutes a l’Horta Sud està ja trencada.

Cuiner en política des de la base des de fa vint anys i, des de 2003, regidor en l’Ajuntament de Picassent. En el mandat anterior, va formar part de l’equip de govern com a regidor de Cultura en un pacte amb el PSPV-PSOE. Actualment és assessor del grup municipal de Compromís a Quart de Poblet i, des de fa un any, portaveu de la coalició a l’Horta Sud.

Com encara Compromís el que resta de l’actual mandat?
Al partit està arribant molta gent nova i el nostre objectiu durant l’any i mig que resta fins a les eleccions serà donar eixida a eixe adhesions y arreplegar-ne les propostes. Són aportacions fetes directament per la ciutadania i permitiran regenerar el model polític que tenim. Eixe és el nostre major repte: arreplegar la gent descontenta que creu que açò es pot arreglar, y entre tots arreglar-ho.

Quin és el perfil d’eixa gent que aterra a la coalició?
Són persones molt normals. Gent que ha vist que el sistema se’n va i ells en queden exclosos, gent molt senzilla que el que desitja és participar; al remat, el que intentem és trencar eixa barrera que hi ha entre la classe política i el poble.

Eixa arribada massiva de simpatitzants podria desembocar en l’ascens definitiu en els propers comicis?
En estos últims anys la coalició ha anat creixent, fins i tot més del que tots esperàvem, però crec que les eleccions de 2015 seran les de l’èxit rotund de Compromís.

I serà la fi del bipartidisme?
Això segur, encara que actualment ja està trencat. No obstant, la gent hauria d’adonar-se que la fi del bipartidisme no és només que els dos grans partits baixen, sinó que molts dels seus votants aposten per unes altres opcions en compte d’abstindre’s en les eleccions.

Malgrat eixe èxit que vaticinen per a d’ací uns mesos, ara com ara no tenen ni un sol alcalde a l’Horta Sud, ni tan sols un regidor en el govern.
Però, a canvi, tenim regidors en quasi tots els municipis, quan, fa huit anys, només comptàvem amb regidors a Picassent, Silla, Torrent i Catarroja. L’Horta Sud s’ha decantat sempre per les majories absolutes, primer d’un color i després d’un altre, però ara això està caient, tot i que encara existeix molta fidelitat de vot. No obstant, crec que en les properes eleccions eixa fidelitat ja no es va a sostindre i Compromís serà clau per aconseguir governar en molts pobles de la comarca.

Vol dir això que el vot autonòmic que va aconseguir Compromís també es trasllarà als municipis?
Sempre havia estat a l’inrevés fins fa dos anys, quan demostràrem ser una marca que suma i que la gent vol.

Què troba a faltar a l’Horta Sud com a responsable comarcal de Compromís?
La comarca té el gran problema social de la desocupació, però també que pateix un dèficit brutal en transports perquè hi ha punts que ni tan sols estan connectats entre ells. El que passa és que no és el moment d’apostar d’apostar per coses concretes como una ruta de sendes per a bici i vianants que, tot i ser necessària, queda en segon plànol davant de la tràgica situació que arrossega l’ocupació. Per això cal articular l’Horta Sud de manera que la seua gent tinga assegurat, com a mínim, el seu dret al treball.

Creu que el nacionalisme del BLOC, al que vosté pertany, és un llast per a Compromís a l’hora d’aconseguir millors resultats?
No. Jo, com molts d’altres, vaig arribar a Compromís des del BLOC. Actualment molta gent ve com a adherida i no des de les formacions de la coalició, i això és el que ens ha d’indicar per on hem d’anar. Estem en un despestar polític i social que fa que totes eixes etiquetes que tradicionalment li han penjat al BLOC, als Verds i a Iniciativa ja no tinguen validesa. És un moment de canvi en què la gent aposta per les persones que busquen eixe canvi de manera real, no fictícia.