No és allò més habitual que el síndic de Compromís, Enric Morera, tinga l’oportunitat de fer oratòria davant de representants dels empresaris, això però va ocórrer el passat 22 de març quan fou convidat a donar una conferència al «Fórum Europa» a València.

Les declaracions del portaveu a Les Corts han alçat certa polèmica política posterior. El periodista del Levante-EMV Francesc Arabí recollia en les pàgines del periòdic a l’endemà de l’acte el contingut de la mateixa, així com a les pàgines del dia 26 per a després acabar-ho de rematar el dia 28 amb un article en el que arrplegava la rèplica de Ximo Puig a les paraules de Morera.

De tots és sabut que Jesús Civera és un monstre del periodisme i que no dona mai puntada sense fil, motiu pel que va titolar el seu article amb un «El nacionalismo da un paso atrás».

Les declaracions d’Enric Morera parlant del PSOE i diguent que Compromís té les portes obertes per als desencantats socialistes, a més d’acusar-los de no ser bastant d’esquerres ha enfadat també al secretari d’organització socialista Alfred Boix, el qual ha acusat a Morera i per tant a Compromís de no tindre projecte propi.

Davant de totes aquestes declaracions exposades de Ximo Puig, Alfred Boix i Jesús Civera, podem fer les següents reflexions, puntualitzacions o interrogants:

– Pactaren o no pactaren el PP-PSOE a Euskadi per arrebatar-li el govern al PNV i fer lehendakari a Patxi López.

– Pactaren o no pactaren el PP-PSOE la modificació de l’article 135 de la CE amb nocturnitat i alevosia per servir els dictats de la banca i provocar més austericidi.

– Han dut o no han dut les polítiques caduques del PP-PSOE a Espanya a una situació social on l’especulació i la corrupció són les paraules amb més presència i relevància aclaparadores possibles.

– Han provocat o no han provocat les polítiques de Lerma primer i Camps després una sigilosa substitució lingüística galopant dels valencians per no voler acomplir amb la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i la Llei de creació de RTVV.

– Han estat o no han estat les polítiques del Plan E de Zapatero i les posteriors retallades de Rajoy causa d’una situació actual d’atur inversemblant i d’una decadència econòmica i cultural vergonyoses dels valencians i els espanyols.

Des de Compromís sí tenim propostes, però allò que ens cal en primer lloc és exercir l’empatia, saber escoltar als desocupats i als empresaris, als nous emprenedors i a tots els interlocutors socials sense exclusions.
Les polítiques de servir a Madrid ens han dut a un fracàs estrepitós i colossal. No tenim amo, digué Enric Morera, i no ens deguem a ningú. No estem en cap guerra, ni en contra de res ni de ningú. Només volem capgirar un sentiment de buidor i desolació. Oferir un futur al nostre poble i un canvi en l’actitud per fer possible una societat més justa i per fer viables les nostres empreses i un nou model productiu. Som capaços i som valencians.

Carles Muñoz i Sòria és portaveu de Compromís per Mislata.

Article publicat originalment al diari Levante-EMV.