Segons Isabel Martín, candidata de l’Horta Sud a les eleccions europees per Compromís-Primavera Europea, “impedir als valencians i valencianes fer ús del valencià a les administracions públiques atempta contra la legislació valenciana, espanyola i la Carta Europea de les Llengües”, a la qual l’Estat espanyol està adherida.
En l’article 10 de l’esmentada Carta es parla de la necessitat que l’Administració Pública utilitze la llengua pròpia del territori. Per altra banda, també a l’article 11 de la Carta Europea, referent als mitjans de comunicació, es diu que les administracions públiques haurien de ser garants d’uns mitjans de comunicació i audiovisuals en valencià. “Però ja sabem que el Partit Popular es bota la llei a la torera quan li interessa”, afirma Isabel Martín.
Per la seua banda els representants dels Col·lectius de Compromís d’Alaquàs, Aldaia i Xirivella, s’han mostrat molt preocupats pel fet que en ple segle XXI, després de més de 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, encara es donen actituds com la que va ocórrer el darrer 23 d’abril a la Comissaria de Xirivella. Comissaria a la qual es troben vinculats els tres pobles.
Carles Andrés, portaveu Compromís a Aldaia, afirma que “per desgràcia no es tracta d’un fet aïllat, massa sovint es produeixen fets així, però el més greu és quan es produeix a les administracions públiques (com és el cas)”.
A les iniciatives ja presentades en les Corts Valencianes, els col·lectius de Compromís afegiran mocions en els tres pobles. “Estem farts del doble llenguatge dels qui diuen sentir-se orgullosos de parlar valencià però a l’hora de la veritat fan un pas arrere”, afirma Ricard Barberà regidor de Compromís a Xirivella, per a qui la moció obligarà els diferents partits a retratar-se.
Per la seua banda, Conxa Ferrer, portaveu de Compromís a Alaquàs considera que “lluitar tots els dies per la defensa del valencià és esgotador però a Compromís tenim tota l’energia del món per combatre contra aquells que voldrien el valencià desaparegut i mort”.
Finalment, Consol Barberà, també de Compromís per Alaquàs, que va patir la negativa d’un policia nacional a atendre-la en valencià, afirma que després de la publicació de la notícia “he constatat que el front obert no és entre valencianoparlants i castellanoparlants, sinó entre gent de trellat i gent que abusa del poder i nega els drets”.