A continuació, reproduïm l’entrevista que ha publicat el periòdic La Opinión de Torrent al portaveu de Joves amb Compromís, Víctor Medina.
Com a portaveu local de Joves amb Compromís, considera que hi ha una bona pedrera si calguera fer una renovació dins del partit
Té només 23 anys, però té clar, en contra del que es diu que els joves rebutgen la política, que la política és necessària per a canviar la societat. Viu a l’Avinguda del País Valencià. La seua família és coneguda pel malnom dels tacós i morquers. Fadrí de moment, és estudiant de Sociologia. Dins del partit, és portaveu local de Joves amb Compromís i embre de l’Executiva Local i de l’Executiva Nacional del Bloc Jove. Al seu temps lliure, li agrada la fotografia, la música, els esports de muntanya, viatjar -i no perquè ara s’haja posat de moda…-, també la cuina…
Es parla de desafecció de la política per part dels joves. Per què et vas afiliar al partit?
No és cert que hi haja desafecció a la política per part dels joves, el que hi ha és una crítica a la partitocràcia. Al poder dels partits sobre la veu dels electors. Em vaig afiliar a Compromís perquè les nostres polítiques (fins i tot les internes) estan absolutament condicionades per all` que demana la ciutadania.
És necessària una organització juvenil dins dels partits?
Sí, sense cap mena de dubte. Aportem una visió diferent, molt més arriscada i fresca. La participació des de ben joves en la vida democràtica i política es necessària per tindre una societat molt més conscient de quins són els seus drets com a ciutadans i ciutadanes.
Penses que està ben representada la joventut dins del teu partit?
Pense que sí. Joves amb Compromís ens constituïm en febrer com a formació unitària, amb la unió de les joventuts de les diferents formacions de la coalició. A més, dos dels diputats més joves de les Corts, Fran Ferri i Mireia Mollà, són de Compromís.
Com és la vostra relació amb formacions juvenils de la resta de partits a Torrent?
A Torrent només estem actius Joves amb Compromís i Nuevas Generaciones. La relació és cordial, amb les òbvies discrepàncies polítiques. Lamentem el sovint baix nivell de debat que utilitza NNGG, com quan van empaperar el Vedat diguent que nosaltres volem que “els torrentins tornen a l’era de les cavernes” (sic.) al voltant de la campanya contra l’antena telefònica que vam fer en suport al veïnat de Santa Apolònia.
Dins del partit, sou totalment autònoms o heu de seguir directrius?
Som autònoms i tenim criteri propi. De fet, la nostra independència és molt ben valorada per l’organització en general, ja que dóna una empenta al debat d’idees. Moltes vegades fins i tot som crítics amb els nostres majors, no és cap secret, és un orgull per a les dues parts.
Quants militans formen Joves amb Compromis per Torrent?
Entre militants i simpatitzants estem al voltant de la trentena. Com diu un molt bon llibre juvenil, “no és el nombre de seguidors el que determina l’èxit, sino la qualitat de les seues idees”.
Com veus la renovació del partit, el recanvi de Sento Beguer quan toque? Hi ha pedrera?
Hi ha molta pedrera a Compromís per Torrent. I molta d’ella és jove. Som un equip que sap escoltar el que se’ns demana des de fora de l’Ajuntament. Si la ciutadania demana a Compromís renovació, cap militant ens oposaríem a aquesta voluntat.
Internet i les xarxes socials són una eina indispensable de fer política?
Sí, sens dubte. Et permeten un contacte més directe amb la gent, que és a qui et deus i a qui et representes. A més, permeten superar la barrera dels mitjans de comunicació tradicionals, que tenen els seus amos, i trencar l’espiral del silenci.
Animàreu a fer una recepció a Fabra pel col·legi número 10.
Efectivament. I Fabra no donà la cara. Arribà en cotxe oficial fins a la porta de l’escola i baixà tan depresa que ni tan sols tancà la porta. Quan un polític ha de fugir de la ciutadania entre un mar de seguretat pública i privada vol dir que ha perdut tota legitimitat democràtica.
L’atur és un gran problema per als joves. Quina solució, quines propostes penseu que es podrien fer?
6 de cada 10 joves no tenen faena i dels que la tenen la major part és en condicions de precarietat laboral. La pitjor part és la sagnia de persones joves que hem hagut d’abandonar el país per falta d’esperança. Jo mateix estic contestant aquesta entrevista des del nord d’Escòcia! Perdem la gent més preparada, és un drama per a tota la societat. Cal aturar la sagnia social que patim i apostar per un nou model que formente la innovació, els sectors de valor afegit i la reindustrialització del país oferint la màxima dignitat laboral per a les treballadores i treballadors. Tot açò no és una quimera, és possible i està tot per fer.
Recentment la concesionaria de Parc Central ha impedit l’accés a clubs esportius…
Un exemple més de les males conseqüències de les polítiques de privatitzacions de PP i PSOE, que tenen la mateixa culpa en aquest cas, i de com es varen fer les coses durant la bombolla immobilària, amb la irresponsabilitat de qui es creu que tota la vida lligarà gossos amb llonganisses.
Recentment, els socialistes han anunciat les primàries com a Compromís. Penseu que hauria de legislar-se per llei a tots el partits?
Des de Compromís ja vàrem establir en els nostres òrgans que les primàries són obligatòries. Per a tota la llista i en tots els pobles, no només per a aclamar un líder, com vol el PSOE, que, a falta d’idees, ens intenta copiar amb poca fortuna a la resta. Però sí: voldríem que es legislara i que les primàries de cada partit estigueren organitzades com les eleccions, a través de l’Estat, com passa en els països on tenen aquesta tradició democràtica més arrelada.
Moltes vegades heu criticat els concerts del Rockejat.
No hem criticat el Rockejat, sinó la gestió que se’n fa. És una vergonya que, any rere any, el computen per càlculs electoralistes en la partida de Joventut, llevant diners per a unes polítiques tan necessàries, per tal de fer trampa comptable amb la partida de festes. A més, als grups torrentins cal tractar-los com toca, no insultar-los, com féu l’any passat el PP, dient que deixant-los tocar gratis ja es podien donar per satisfets.
En aquest moments està debatint-se sobre l’avortament. Quina postura té Joves amb Compromís?
La llibertat de les dones sobre el seu cos és un dret democràtic que cap partit hauria de restringir. La maternitat és una decisió personal, no una imposició. Eliminar (com pràcticament ha fet el PPCV) les ajudes a la Dependència i prohibir avortar fetus amb malformacions és destinar a una persona a nàixer per a partir. En aquest terreny ja no parlem de política, parlem d’ètica i de la crueltat d’un partit que actua com a titella de la part més ultra i rància de l’església, que per sort no és la part majoritària, però si la més poderosa.