Molt de tant en tant, la ciutadania pot dir la seua, en allò que diuen les eleccions. A mi em sembla, com diu ma mare, una “poquedat”. Però, ara per ara, és quasi l’única manera que tenim d’expressar-nos. Això però pot canviar, si volem. En Compromís hem demostrat que una altra manera de fer la democràcia és possible.

Fa un mes, vaig decidir que volia formar part del projecte europeu, que volia portar la veu valenciana, la veu sillera a Europa, perquè Europa està ací, però nosaltres no estem en Europa i perquè allí no ens coneixen, ni els importem, però ens han d’escoltar!

Des de les polítiques que es fan a Brussel·les ens obliguen a pagar un deute que no és nostre, empobrint el nostre poble. Des d’aquelles llunyanes institucions diuen que les ajudes a l’agricultura són per als terratinents, deixant la nostra terra empobrida. Perquè allà ens diuen que hem de cobrar menys per treballar més (això si tens la “sort de treballar) per a ser més “competitius”, o siga nosaltres més pobres i ells més rics. I ací els governs del PP callen i obeeixen, perquè no tenen ni vergonya ni trellat.

Com deia, vaig pensar que volia representar el meu poble a Europa, i sabeu què? Que em vaig presentar a unes eleccions primàries obertes a la ciutadania, on em van poder votar totes les persones que es van apuntar. I gràcies a tot açò forme part de la candidatura que presentem a Europa des de Compromís (la Primavera Europea), junt amb altres partits d’arreu de l’estat espanyol, amb voluntat de canvi i de futur. Així de fàcil! Així és la democràcia real i participativa de la gent de Compromís: som la gent del carrer.

Cada dia més persones se sumen a aquesta cooperativa política, que vol canviar tantes i tantes coses. Començant per l’economia salvatge i depredadora que ens ofega, i passant pels drets de les dones, ja que a Europa es decideixen la majoria de les normes que ens afecten, però les dones de l’estat espanyol anem a ser ciutadanes de segona, perquè no podem decidir lliurement sobre el nostre cos. O siga que, per pagar als bancs, les autopistes i als lladres de tot arreu sí que compten amb mi, però si visc al territori del post-franquisme, no puc prendre decisions personals, que m’afecten a mi. Les prendrà l’església per mi? O el PP?

Nosaltres creiem en la política des de baix cap a dalt, de fer política al poble, per al poble i amb el poble. Per això, amb només un regidor (Pep Melero), posem en marxa un muntó d’iniciatives pensant en el nostre veïnat, denunciant, reclamant i proposant des de dins de l’ajuntament i també des de fora. Ja sabeu que no parem! Organitzem activitats sobre economia, ecologia, memòria històrica, diversitat, igualtat, poesia, història, educació…

Ara mateix, estem impulsant un projecte que m’agradaria compartir amb vosaltres: anem a organitzar, des de la Casa de la Dona, una Jornada participativa per impulsar la igualtat dintre de les nostres escoles. La finalitat de la convocatòria es reunir un grup de participació social comunitària, on estiguen persones de tots els àmbits de la comunitat educativa: professorat, família, persones expertes en educació, en igualtat de gènere… que puguen i vulguen aportar els seus coneixements i perspectiva sobre aquest tema.

És una proposta oberta, perquè creiem que és tota la comunitat educativa la que ha de promoure les activitats, i creiem en la participació, en les persones, en compartir i en ajudar-nos mútuament: eixa és l’essència d’un poble, no? I com diu el poeta Vicent Estellés, “no se és res, sinó se és poble”. Les conclusions de la jornada, les portarem conjuntament amb els col·lectius feministes, al Consell de la Dona, perquè la nostra representant al Consell Escolar eleve la proposta. És un exemple de la manera com entenem la democràcia, construint cada dia, totes juntes, el poble que volem, el món que desitgem.

Aquest és el canvi que cada dia, a cada indret, més i més persones estem demanant: que volem decidir, que ja som majors d’edat. La democràcia representativa ja no és ni democràcia ni representa a ningú més que a la casta que amaga sota l’ala, els corruptes.

La democràcia d’Europa és fa al poble, la fem les persones i no ens l’han de fer! Des de Compromís per Silla hem aprovat posar en marxa accions contra el Pla hidrològic del Xúquer. Anem a reunir-nos amb tots els pobles, comarques i col·lectius implicats per tal de fer propostes conjuntes contra el que segur serà la mort del Xúquer i de l’Albufera i per tant del nostre poble. I ho portarem a Europa! El col·lectiu local de Compromís, som un grup de gent que, amb molta il·lusió ens ajuntem cada dijous, allà a les 10 de la nit, per a posar en marxa totes eixes coses menudes, les que ens ajuden a viure cada dia, que totes juntes, poquet a poquet, omplin el got del canvi. Volem comptar amb tu. T’apuntes?

Anna Perpinyà és candidata de Compromís-Primavera Europea