El passat 6 de març Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés, a instància de Compromís per Xirvella, va registrar tres preguntes per a la mesa del Congrés, referides al compliment de la normativa d’accessibilitat, al fet de si es tenia constància dels incidents i sobre les mesures correctores que s’anaven a prendre.

Per a Compromís és molt greu que en l’equip de govern no tinguera coneixement dels accidents que han tingut lloc en la passarel·la des del principi de la posada en funcionament, atenent a les contestacions donades en el ple de febrer i en l’últim consell de barri. “Diversos veïns s’han dirigit a Compromís per denunciar els fets. Gràcies a ells hem descobert que alguns d’ells fa temps que presentaren denúncies i que en els accidents s’havia produït alguna fractura de braços”, afirma Ricard Barberà, portaveu de Compromís a Xirivella, qui defén el treball fet pel seu partit en aquest tema.

Aquesta és una història que ve de llarg. En 1965 les obres del “Plan Sur” van dividir Xirivella en dos parts. Aquest pla, fa quasi ja 50 anys, contemplava la realització d’una passarel·la. Ara, moment en el que el PP de Xirivella ha anunciat el compromís per part del Ministeri de Foment d’eliminar l’stop en la incorporació de Xirivella al pont de la A-3 (pont de FEYCU) mitjançant un carril propi d’incorporació, és, segons Ricard Barberà, el moment de reclamar la millora de l’accessibilitat de tot l’itinerari que connecta el Barri de la Llum amb el nucli de Xirivella. “Correm el perill que tornen a passar 50 anys per resoldre satisfactòriament el problema”.

Fa dos anys, en març de 2012, encara en obres la passarel·la, Compromís per Xirivella ja va advertir del possible incompliment de la normativa d’accessibilitat i del perill que es convertira en una pista de patinatge improvisada. Un mes després, en abril de 2012 Compromís per Xirivella va presentar una moció per exigir al Ministeri de Fomento que complira amb els requisits normatius d’accessibilitat en al pasarel·la. La moció va acabar amb el vot en contra del PP i el repte públic de Ricard Barberà a l’alcalde perquè pujara la rampa en cadira de rodes.

Fa un any, en el ple de març de 2013 Ricard Barberà va advertir, davant les queixes rebudes per alguns veïns sobre el perill de lliscament de la passarel·la als matins. En aqueix mateix ple es va demanar informació sobre l’estat de les al·legacions de millores presentades a la passarel·la. L’equip de govern va dir en aquell moment que s’havien presentat i que estaven a l’espera. “Ens hem cansat d’esperar, no fa falta que alguna persona s’òbriga el cap per reaccionar, ja tenim coneixement d’uns quants braços trencats”, afirma el portaveu de Compromís a Xirivella.