Segons l’informe demanat per la Generalitat Valenciana a la Comissió d’Economia de l’Alt Consell Consultiu del País Valencià, el deute de l’Estat espanyol amb el poble valencià durant el període 2002-2012 és de 13 mil milions d’euros. El regidor de Compromís per Sedaví, Josep Ferran Baixauli, va presentar una moció al Ple de l’Ajuntament de Sedaví per tal que es reclame el pagament d’aquest deute al Govern Central.

El regidor de la formació valencianista va dir que “no estem reclamant el deute per a fer noves inversions, sinó per a cobrir les despeses en sanitat i educació”, fent referència al fet que amb el model actual de finançament la Generalitat Valenciana no rep els diners suficients per a garantir les competències bàsiques transferides.

La moció va ser aprovada per unanimitat al Ple Municipal, on actualment té la majoria absoluta el Partit Popular, donant suport per tant a la Proposició de Llei de la recuperació del deute històric de l’Estat espanyol amb el País Valencià que el Grup Parlamentari Compromís ha presentat a les Corts Valencianes.

L’Ajuntament de Sedaví reclamarà al govern central que el mecanisme de compensació del deute a les arques públiques valencianes es concrete abans de l’entrada en vigor del nou sistema de finançament de les Comunitats Autònomes previst a la LOFCA.