Mentre al nucli urbà de la ciutat les persianes dels xicotets i mitjans comerços van tancant, i l’atur continua creixent (11.084 persones en novembre), l’ajuntament fa propaganda de grans centres comercials jugant així amb les esperances de milers de famílies que esperen trobar un lloc al mercat laboral.

Amb el nou projecte d’urbanització comercial de la Sèquia de Picanya el Govern del PP —amb el suport del PSOE— ompli una nova pàgina en el llibre dels macro-projectes comercialitzadors a aquesta localitat de la comarca de l’Horta. Segons els Secretari Local dels joves valencianistes, Víctor González: “aquest projecte es el cinqué d’una llarga llista plena de promeses incomplides i paraules buides de realitats”.

González recorda que el projecte d’urbanització comercial de la Séquia de Picanya el va anunciar María José Catalá quan encara era alcaldessa de Torrent. Era juliol de 2011 i prometia crear 500 llocs de treball i que les obres s’iniciarien en un màxim de 18 mesos, segons afirmava el Gabinet de Premsa. “És a dir —puntualitza el jove ecovalencianista—, que ja hauria d’estar mig acabat i fer creure que ara hi col·laborarà una endeutadíssima Generalitat Valenciana que no disposa de diners ni per a pagar els serveis bàsics és irrisori. Una vegada més, ens volen fer creure que un burro vola”.

Abans d’aquest ja es van anunciar “a bombo i plateret” altres com el Centre Comercial Atrium, que després de no trobar cap comerç interessat en assentar-s’hi en ell i de que la constructora fera fallida, va desaparèixer. El Centre Comercial Camí la Nòria, la gran aposta de l’exalcaldessa Català estava previst que s’ubicara dins del projecte de soterrament de les vies de l’estació de Torrent. Malgrat que la Generalitat va signar un protocol de relacions per a aquest projecte, en els pressupostos de 2013 no hi figura ni un euro destinat a aquesta iniciativa “de la que ara només queda una maqueta a l’Ajuntament”.

El PSOE tampoc queda enrere en aquesta febre. A més de donar suport al projecte de la Séquia de Picanya, el Centre Comercial Las Américas, inaugurat a 1991 i amb més de 17.000m² de superfície llogadissa s’ha convertit en un cementeri de comerços que té a Mercadona com a únic element dinamitzador. A aquest es suma el Toll-l’Alberca, àrea comercial amb la que el govern socialista de Bresó va signar un conveni amb 9 de les empreses que integraven el complexe (de les quals només Decathlon continua en funcionament) per a crear 500 llocs de treball. Aquesta última àrea ha sigut un triple fracàs ja que al mal funcionament comercial se suma el nyap electoralista de l’Hospital comarcal i l’assentament d’un Ikea que finalment “només va quedar en un brindis al sol”.

Per totes estes raons els joves de la coalició demanen que “les institucions deixen de jugar amb els sentiments de tantes persones i aposten per el comerç local d’una forma activa ja que “les PIMES son la sang de la nostra indústria i son manteniment de famílies senceres.